Berikut disenaraikan 12 barisan utama yang akan disusun ketika di hari kebangkitan kelak..Padang Mahsyar...

PiLihLah BariSan MaNa YanG KitA Ingini...Barisan pertama:Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".Barisan ke-2:Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.Barisan ke-3:Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.Barisan ke-4:Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.Barisan ke-5:Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina.Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"

Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat . Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi. Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy!Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?' Huraisy pun menjawab, 'Aku mahu mencari lima orang.'

'Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang.
Kedua, orangyang tidak mahu keluarkan zakat.
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibu bapanya.
Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid.
Kelima, orang yang suka minum arak.'

KOSONG


Rawan aku…
Jiwa terasa dihiris, disiat-siat hingga lumat
Di mana kebenaran dan kepastian yang kucari selama ini?
Sampai bila aku harus menanti?
Menaruh harapan yang belum pasti akan ada kesudahan

Memahami bukan seindah memiliki
Memiliki tak bermakna aku memahami
Andai masa bisa diputar semula
Tak mungkin aku merelakan apa yang terjadi kini
Namun kucuba tabahkan hati
Kerna di sebalik kekecewaan pasti terselit kemanisan

Ya Tuhan…
Seandainya telah Kau takdirkan dia milikku
Satukan hatinya dengan hatiku
Jangan Kau titipkan kegundahan di jiwa kami
Tatkala hati dicengkam rindu

Jika dia bukan untukku
Kau jauhkanlah rindu dan rasa ini
Agar tidak kami saling mengharapkan
Dan terluka andai ikatan ini bakal mengundang kekecewaan
Peliharalah hati kami dari sebarang syak dan sangka
Yang bakal menggugat keindahan cinta ini
Yang bisa merobohkan tembok kasih kami
Lalu berguguranlah satu persatu dedaunan rindu
Berderailah serpihan-serpihan gelora kasih
Retak menjadi dendam seribu


Aku cuba menjadi penunggu setia
Kerna kutahu setiap kesabaranku akan berbalas
Walau dengan titipan kekecewaan mahupun kemanisan
Rela kupujuk hati yang jauh di puncak pilu
Resah dan gelisah di lubuk hati
Bagaikan satu petanda yang kunjung mendung menikam hati ini
Berdebar rasa hatiku menanti apa sudahnya…

Kucuba terus memujuk hati
Mencari kepastian di sebalik rawan jiwa ini
Ke mana hilangnya seri kasih abadi

Pertama kali kumerasa
Hancurkanlah sengketa yang kian menjelma
Semakin kuhulur kasihku…semakin hatimu menjauh
Begitu mulanya tafsiran cintamu
Memaksaku kuberkorban segalanya
Salahkah untukku meluahkan rasa
Kasih yang selama ini setia tidak bermakna…

Nukilan Rasa : Jiwa Lara SHiM@ (Jumaat 03/07/09) 1.39pm IPGM KBM, KL

Siapa sekarang di hatimu?
Tersepit antara ruang-ruang jiwa, ketandusan rasa, hilang nyawa…
Rawan hati, buntu, kosong…
Antara kemahuan dan kehendak
Yang mana harus diutamakan…
Yang mana bisa didahulukan…
Jika bisa ketemu jawapan, pasti akan ada jalan
Soalnya hati sukar dimengerti
Apa yang terjadi di luar batasan diri
Datang tanpa diundang, pergi tidak dihalang
Antara kecewa, memendam rasa…
Atau biarkan saja hati ini berbicara?...

2015hrs : Sunday Nyte…

About Me

My photo
TaiPiNG, PeRaK, Malaysia
shima_smiley@yahoo.com (^_^)

AkU SeNdiRi...

Kita takkan mengetahui selembut mana erti kasih jika tidak terlebih dahulu disanggah kebencian... Hidup adalah satu perlawanan simbiosis yang punya rahsia yang sukar untuk tersingkap manfaatnya kecuali oleh mereka yang tahu menghargai dan terpesona oleh setiap anugerah Yang Maha Kuasa...(^_^)

PeMinaT KeSaYaNgaN...

JoM BoRak2...